Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου 2013

Το σιχαμερό αμάρτημα του σκοταδισμού

Χμ… προσπαθώ να θυμηθώ κάποιον πρόσφατο θάνατο προσώπου που να έχει το ίδιο πολιτικό και ιστορικό βάρος με τον Νέλσον Μαντέλα, αλλά η αναζήτηση δε βγάζει πουθενά. Ο Τσάβες δε νομίζω να μπορεί να ανταγωνιστεί τον Νοτιοαφρικανό αναμορφωτή. Ούτε φυσικά οι διάφοροι δικτατορίσκοι όπως ο Σαντάμ και ο Καντάφι.

Αν διαβάσει κάποιος τη βιογραφία του Μαντέλα θα εντυπωσιαστεί με το σθένος του και το πάθος του για την υπεράσπιση των -πλήρως δημοκρατικών- ιδεών του. Ήταν τρελός μ’αυτό που έκανε. Ακόμα και μετά από 27 χρόνια εγκλεισμού σε φυλακή, στα 70 του περίπου, ηγήθηκε μιας νέας εποχής για τη χώρα του, στην οποία ξεκινούσε η προσπάθεια για την ισότητα λευκών και μαύρων (και όχι εκδίκησης των τελευταίων).

Η Νότια Αφρική λοιπόν χθες αποχαιρέτησε ένα απίστευτο σύμβολο Δημοκρατίας, μιας έννοιας που συνέχεια κοκορευόμαστε ότι προέρχεται από τους προγόνους μας, αλλά εξακολουθούμε να την χλευάζουμε, να την βιάζουμε και να την εξευτελίζουμε, επιλέγοντας επικίνδυνους και γελοίους ανθρώπους για να την υπερασπίζονται.

Πηγή: Mediasoup 

Facebook Page εδώ / Facebook Profile εδώ / Twitter εδώ